Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техническите тестове на газовия терминал край Александруполис завършват след Великденските празници

Плаващ терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис
Снимка: gastrade.gr

Причината за отлагането с няколко седмици на търговската експлоатация на плаващия терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис е, че не са приключили техническите тестове на съоръжението. Това стана въпреки очакванията терминалът да стартира в края на април или на 1-ви май. Очаква се това окончателно да стане до седмици.

Компанията Gastrade, която е собственик на терминала, в която 20-процента участие има и "Булгартрансгаз", е отложила началото на търговската експлоатация с няколко седмици, тъй като все още не били решени редица технически въпроси, съобщава гръцкото специализирано издание Energypress.

Те се появили по време на последните тестове и това задължило компанията да ги повтори. Това обаче, ще се случи чак след Великденските празници. Така официалният старт на терминала за съхранение и регазификация на втечнен природен газ край Александруполис ще бъде отложен с няколко седмици.

Терминалът има за цел да доставя газ до гръцката преносна система и до крайните потребители в Гърция, България, Румъния, Северна Македония, Сърбия и по-нататък до Молдова и Украйна, както и до Унгария и Словакия.

Проектът се разглежда като ключов за регионалната сигурност на доставките и диверсификацията на природен газ, като "Булгаргаз" има резервиран капацитет.

Гръцкото електронно издание Energypress съобщава още, че румънската държавна компания "Трансгаз" (Transgaz) проявява интерес към влизане в проекта. Ако преговорите са успешни, 10-те процента, които румънската компания ще придобие, ще дойдат от равностойно намаляване на дяловете на настоящите акционери.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна