Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезия за Севера

Мария Гетова и Биляна Тодорова
Снимка: @literatura.nad.0

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги – съответно "Полуразпад" и "Годината на март". И го правят. За какво разговарят: "за детството, за писането, за градовете". Първоначално тръгват от Видин, после посещават Враца, а след това Попово. Посрещат ги радушно в библиотека, в музей, в читалище, а предстоят Габрово и Севлиево. А после и други градове, но вече на юг.

Кои са те? Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участва в литературни събития, като на четенията си изпълнява и авторска музика. Класирана е втора в международния конкурс Sofia Singer Songwriter през 2019.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в разнообразни литературни формати. Носител е на втората награда на Националния конкурс за поезия "Веселин Ханчев", 2022, а дебютната ѝ стихосбирка е номинирана за Националната литературна награда "Перото".

Чуйте Мария Гетова:


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна