Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез.
След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне.
На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни момента – сутрешното миене, къпане с роса, издояването на първото мляко, коленето на обредното агне и моминското пеене на пръстени и китки.
За трапезата родопчанката прави баница с коприва, а по-стара традиция се приготвя и печено агне. Румен Апостолов е майстор-чевермеджия от дете:
"Първо шиша нагадаш, на 20 сантиметра височина и въртите, докато се изпече, от 4 до 6 часа".
Снимки: Радостина Чернокова