Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен се възстановява след снощната буря

Снимка: Латинка Светозарова

Плевен постепенно се възстановява след снощната буря с обилен дъжд и градушка, която нанесе материални щети. Мобилизирани са всички институции, за да се нормализира ситуацията в града.

Спешно заседание свика кметът д-р Валентин Христов на всички фирми, които отговарят за почистването на града. В центъра на града се работи буквално часове след градушката, с техника се почистват калните улици, отводняват се мазета и ниски части на сгради. 

25 са подадените сигнали, уточни кметът Христов, има наводнени детски градини - частично, организирано е осигуряването на храна за децата, премахват се опасни дървета. 

"Трябва да отбележа, че и в момента вали дъжд, макар и слаб, но работата не спира. Поражения има и в околни села". 

Пламен Петков, кмет на село Къшин, заяви: 

"Почти бедствено положение, улиците бяха препълнени с вода. Изпратил съм да проверят абсолютно всички улици дали има оплаквания от жители… Наистина беше страшно". 

Плевен има необходимост от нова отводнителна система и воден цикъл, но се оказва че от определените за региона 120 млн. лева само 30 млн. лева са за Плевен, а останалите 90 млн. лева - за Кнежа. 

За какво настоява кметът д-р Валентин Христов пред служебното правителство: 

"Разпределен е некоректно спрямо община Плевен, правителството да обърне внимание на това нещо, ако може, тази несправедливост спрямо гражданите на Плевен да бъде коригирана". 



Снимки: Латинка Светозарова

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна