Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

"Радио България" на БНР е медиен партньор на инициатива

Снимка: Весела Кръстева

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината", с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и съвременните измерения на мисионерското дело на братята Кирил и Методий и техните ученици от преди 11 века.


В началото на форума вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж се провежда събитието, акцентира на просветителското дело на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици, благодарение на които над 300 милиона души по света днес пишат на кирилица. Тя открои и ролята на учените и преподавателите за това то да не бъде забравено.

Йотова отдаде заслуженото и на българските учители от неделните ни училища в чужбина, които преподават не само родния език, литература, история, но "успяват да научат децата на нещо изключително важно - да пазят своята идентичност. И когато пораснат един ден - да я предават на децата си“. 

На Кирило-Методиевата традиция в България и нейните опоненти спря вниманието на аудиторията в атинския културен център "Парнасос" проф. Веселка Желязкова от Кирило-Методиевския научен център на БАН, а проф. д-р Атанасиос Капсалис от гръцката духовна академия в Атина поднесе интересна беседа за почитането и честването на Кирил и Методий от българския народ. За древните корени на съвременната българска стилистика говориха проф. Велка Попова и проф. Димитър Попов от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", а проф. Магдалена Костова-Панайотова се спря на българския език в миналото и днес и ролята на неделните училища.


На мисионерското и просветно дело на солунските братя и спасяването му от Кирило-Методиевите ученици в България беше посветена лекцията на проф. Константинос Нихоритис - доктор хонорис кауза на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В интервю за Радио България той посочи, че е "замаян" от делото на Кирил и Методий. Не случайно е посветил целия си живот на изследвания в тази посока, започвайки от докторантурата си, защитена някога пред акад. Петър Динеков, до ден днешен.


С интерес бяха проследени докладите на проф. Маргарет Димитрова и доц. Диана Атанасова от Софийския университет, на д-р Самуил Шивачев от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, на д-р Нели Ганчева от Кирило-Методиевския научен център на БАН, както и на д-р Радостина Стоянова от Института за български език на БАН "Проф.  Любомир Андрейчин".

За латинизацията на кирилицата лекция изнесе проф. Ваня Станишич от Белградския университет. Пред нашия пратеник в Атина Весела Кръстева проф. Станишич заяви, че е щастлив и благодарен, че участва в този форум. По думите му, с поканата си към него организаторите са показали значението на онова, за което говори и той – за Кирилския културен кръг, който да обединява учени от различни държави.

Модераторът доц. Адриана Любенова и проф. Ваня Станишич


"Въпреки че живеем в сложни времена, интерес към славянските езици и в частност към българския има и в Белградския университет" – посочи още проф. Ваня Станишич.


В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, с посланието да пазим езика, културата, националните си принадлежност и да разпространяваме знанието за делото на светите братя Кирил и Методий завърши форумът в Атина, ознаменувал 20-ата годишнина от основаването на първото българско училище в гръцката столица, носещо гордо името на двамата равноапостоли Св. Св. Кирил и Методий.

Вижте още: 

Снимки: Весела Кръстева - БНР, БТА

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна