Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години БНУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Атина

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

Събитията в Атина продължават с научния форум "Пътят на светлината"

10
Снимка: Весела Кръстева

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина. 

За да отпразнуват подобаващо рождения ден на училището, от Културно-просветното дружество "Будители", към което функционира школото, заедно със свои партньори от България, са организирали поредица иницативи, с които Радио България като медиен партньор ви запознава.


В петъчната вечер (10 май), в сградата на училището на ул. "Лиосион" № 117 се проведе диктовката по български език, която е в рамките на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" – БАН. Малки и големи ученици упражниха своя правопис и провериха доколко добре се справят с граматиката.


В първия ден участниците в честванията на 20-ата годишнина на първото ни неделно училище в Атина се потопиха и в магията на модерната калиграфия заедно с доц. д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", като се запознаха с базови техники на изящното писане. Инициативата нямаше състезателен характер, а целта й беше практическа - да покаже технически умения за красиво изписване на кирилските букви, чрез което да се развие любовта към писането и езика ни.


На днешния 11 май, когато православната ни църква отдава почит на светите равноапостоли Кирил и Методий, събитията по случай 20 години от основаването на БНУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина продължават с научния форум "Пътят на светлината". 

Задачата на форума е да представи делото на Светите братя Кирил и Методий и на техните ученици, да изтъкне ролята на България за съхранението и разпространението на създадената от тях писменост, както и да допринесе за популяризирането на българския език и култура зад граница чрез дейността на неделните училища.

Преподаватели от неделни училища се запознават с работата на колегите си в Атина

Форумът се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, с подкрепата на посолството ни в Атина. Съорганизатори са Кирило-Методиевският научен център при БАН, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Асоциацията на българските училища в чужбина. Медиен партньор е Българското национално радио чрез програмата за чужбина „Радио България“. 

Още снимки можете да разгледата в галерията към публикация. 

Фото: Весела Кърстева - БНР
По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България има свой Ден на културното наследство в канадската провинция Британска Колумбия

24 май е обявен за Ден на българското културно наследство в канадската провинция Британска Колумбия. Документът е подписан лично от кмета на Ванкувър, а заслугата  за това е на екипа на Генералното консулство на България в Торонто, воден от Велислава..

публикувано на 22.05.24 в 12:45

В Аржентина се провежда седмица на българската култура

С прожекция на филм "В търсене на Полихрон" на 20 май бе открита Седмицата на българската култура в Аржентина. Организатори на поредицата културни събития за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на..

публикувано на 22.05.24 в 11:57

"Неразказаните истории на българите" в Атина

Изложба "Неразказаните истории на българите"е подредена в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина, Гърция. Събитието е организирано от Културен център "Иван Селимински" и гръцкия център, в сътрудничество с..

публикувано на 21.05.24 в 10:55