Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

| обновено на 13.05.24 в 12:35 | Интервю

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете Видин, Троян и Кърпачево.

Проектът е насочен към младежи на възраст между 13 и 18 години, които ще имат възможността да разгледат и разберат екологичните проблеми по нов и атрактивен начин – чрез киното. В началната фаза на проекта участниците ще присъстват на филмови прожекции, посветени на екологични въпроси, последвани от дебати, които да обогатят техния поглед за околната среда.

През лятото предстои втората фаза, която включва участие в работилници за видеозаснемане и монтаж. Това ще даде на младите хора уменията, необходими за създаване на собствени аудиовизуални произведения. Финалът на проекта ще настъпи през есента, когато ще бъдат показани филмите, създадени от участниците.

В ефира на предаването Еви Карагеоргу от Арте Урбана Колектив сподели: "Целта е да въвлечем и да запознаем младите хора с проблемите на планетата и изменението на климата. Чрез техните филми, заснети в техните населени места, те ще отправят съобщение към своята общност."

Инциативата подчертава стремежа към използване на изкуството като средство за комуникация и предупреждение за важността на екологичните въпроси.

Чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна