Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Димитър Димов: Да не се избързва с реимунизацията на ваксинирани от коклюш деца

Снимка: ФБ/Български лекарски съюз

По-логично е да не се избързва с реимунизацията на ваксинирани от коклюш деца, на които им предстои да получат след около година следващата защитна доза. Това мнение изказа педиатърът д-р Димитър Димов и се аргументира:

 "Мисля, че няма смисъл да се поставя по-рано, ако детето преди това е било имунизирано по календар.По- добре да се изчака времето, когато ще дойде, за да се направи тази имунизация, отколкото сега да я правят, защото най- вероятно такъв тип ваксини надали са заделени някъде. Най- вероятно ще трябва да се закупи ваксината, но никъде поне аз не съм срещал такива препоръки да се избърза с реимунизацията. Но преди това трябва да знаете, че имунизацията срещу коклюш може да облекчи протичането на заболяването, а не да предотврати самото заболяване. Дали ще си поставите реимунизацията по- рано? Това няма да ви предпази от

възможността да се разболеете, така че не намирам голяма логика в това. Опасно е за малките деца, чиито майки не са боледували и които още не са имунизирани. Кърмачетата са най- уязвимата група."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна