Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само един зрелостник от област Монтана ще се яви на матура по химия

ПМГ "Св. Климент Охридски" в Монтана.
Снимка: Любомир Андреев

Само един дванадесетокласник от област Монтана ще се яви на матура по химия и опазване на околната среда. Най-много са желаещите за английски език. По физика за втора поредна година няма кандидати.

805 зрелостници са подали документи да се явят на матура по български език и литература в област Монтана. Спрямо миналата година броят им се запазва.

Изпитът ще се проведе този петък в 18 училища, съобщи Росица Ангелова, началник отдел "Организация на методическата дейност и контрол" в Регионалното управление на образованието в Монтана.

Росица Ангелова
За втората матура - на 20 май, желаещите са 355, с 45 по-малко от година по-рано. Най-много ще се явят на английски език - 120 зрелостници, уточни Ангелова:

"Следвани от география и икономика, информационни технологии, философия, биология и здравно образование и така нататък. Най-малко са заявленията за явяване по немски език, по руски език и по химия и опазване на околната среда".

Единственият дванадесетокласник от област Монтана, изявил желание да се яви на химия, е от Природо-математическата профилирана гимназия "Св. Климент Охридски", съобщи директорката Бойка Симеонова:

"Тежичка е химията. Аз като химик мога да кажа, че прекалено много я обвързаха с математика и на децата им е трудно", отбеляза Симеонова.

Тя очаква добри резултати на матурите. 80% от зрелостниците от ПМГ продължават образованието си във висши училища:

"Очаквам много добри резултати, обичайно около "много добър" е средният успех на випуска по български език и литература. И по втория избираем държавен зрелостен изпит определено очаквам добри резултати". 

Бойка Симеонова
До четвъртък зрелостниците трябва да си вземат служебните бележки от училище, за да могат да се явят на матурите.

Снимки -  Любомир Андреев. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна