Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

Снимка: БТА

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на информационната кампания, която агроведомството започна сред фермерите, за да им разясни промените в директните плащания и начинът за кандидатстване. 

Над 503 млн. евро е бюджетът по основните, необвързани с производство плащания - 203 600 000 евро са парите по еко схемите. Ставката за всяка от осемте еко схеми е различна, като земеделските стопани имат възможността да заявяват цялото или част от стопанството си за подпомагане. Върху една и съща площ може да се приложи повече от една практика, включена в различна еко схема.

С най-висок бюджет е еко схемата за намаляване използването на пестициди - близо 86 млн. евро.

44 млн. евро има по еко схемата за разнообразяване на отглежданите култури, а по схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал парите за 2024 г. са 40 млн. евро.

Зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов съобщи, че в края на май се очаква страната ни да получи одобрение от Европейската комисия на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Проектът на наредбите за прилагане на директните плащания е публикуван за обществено съгласуване, което продължава до 20 май.

В директните плащания тази година има промени, които земеделците трябва да знаят и това е целта на започналата информационна кампания. 

В сряда тя продължава в Русе, Ямбол и Бургас.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна