Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев: Раздаването на пари трябва да се комбинира с драстични реформи

"България има нужда от стабилно правителство, което да нормализира и успокои държавата"

| Интервю
Николай Василев
Снимка: Савина Спасова

Всякакво раздаване на пари в бъдеще трябва да се комбинира с драстични реформи в бюджетната сфера

Това заяви пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката, и изказа мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници.

"Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи. ... Реформите са страшен дефицит, а в последните години наблюдаваме хаос и популизъм", подчерта той и добави, че все пак икономическото състояние на страната е добро, т.е. "се движим напред и няма рецесия".

Според Николай Василев има нужда от огромна реформа във висшето образование:

"То е едно от най-слабите звена в нашето общество и основна причина за демографската криза. Когато млади хора отиват в чужбина да учат, а може и завинаги, ето я демографската криза. Университетите трябва да са по-малко, местата да са по-малко, структурата на специалностите трябва да е по-различна, отговаряща  на нуждите на пазара на труда, да се борим за повече чуждестранни студенти, за да си запълним университетите, и двойни заплати за преподавателите. Но не преди избори, а през всички следващи бюджети с реформаторски правителства".

По думите на Василев заради липсата на политическа стабилност България изпуска огромни възможности.

"През 2005 г., когато бях в правителството, мислехме, че през 2009 г. ще сме в еврозоната. Сега не мога да кажа дали сме по-близо до еврозоната, или не сме", коментира той. 

Бившият вицепремиер и министър на икономиката определи инфлацията като едва четвъртия фактор, забавящ приемането на еврото в България:

"На трето място слагам големия проблем с това, че влязохме в сивия списък за финансиране на международния тероризъм и прането на пари. ... На второ място е проблемът с дефицита, който пак се връща като бумеранг. ... На първо място е политическа воля, която не е заявена искрено след правителствата, които вкараха България в ЕС, а оттогава е все мрън, мрън. ... Нито едно правителство не направи никаква информационна кампания. Чуват се само гласовете на хората, които говорят неистини, но са срещу еврозоната. Техният глас се чува".

Николай Василев заяви, че важно за България е да има "нормално и спокойно правителство, което да нормализира и успокои държавата": 

"Не очаквам кой знае какви политически катаклизми в Европейския парламент, а в българското Народно събрание очаквам най-после да се състави стабилно правителство с ясно мнозинство, което да изкара 4-годишен мандат".

Интервюто на Диана Янкулова с Николай Василев в предаването ''Неделя 150'' можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна