Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София бе премиерата на книгата „Ефектът на езерото“

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

"За мен все още е недопустимо, че България е на последно място по богатство в ЕС"

| Интервю
Журналистът и писател Симеон Гаспаров
Снимка: БНР

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в Чикаго, САЩ.

При голям интерес и с успех премина снощи премиерата на новата му книга „Ефектът на езерото“, където разглежда „американската мечта“ и „обреченият избор“ на американците между Тръмп и Байдън.

„В моите книги аз съм търсил не американската, а нашата, българската мечта. Опитвал съм се да намеря един диалог между мен и моето поколение. Ние израснахме в живот с постоянни промени. За мен все още е недопустимо, че България е на последно място по богатство в ЕС и с  най-ниски заплати, страната, която има всички дадености да процъфтява“, сподели авторът на „Ефектът на езерото“.

И призна: 

"Виждам и много положителни промени. Много хора тук могат да живеят по-лесно отколкото в Америка, защото тук имаш общност, имаш приятели, роднини. В Америка, ще повторя думите на Барбара Еренрайх, която се изучава в гимназиите в САЩ. В интервюто, което ми даде, тя казва, че „американската мечта става все по-недостижима“. Тя започва да работи като камериерка, чистачка и най-ниско платената работа, все работа, с която хората навремето са издържали семейство. А днес трябва да работиш на 2 – 3 места, за да се справиш и виждаме, как американската мечта се отдалечава. Защо? Защото се смалява средната класа , а това е проблем за целия свят. Ние виждаме все повече хора които имат работа и не могат да се издържат, това са т. нар. работещи бедни. Има ги в целия свят."

Шансовете на Тръмп и Байдън той коментира: 

"Започна търговска война със света и Европа и оказа негативно влияние върху икономиката. Тръмп наследи оживяваща икономика и се искаше да намали данъците на богатите и да започне да строи, защото Америка има нужда от голяма инфраструктурна промяна. А той намали данъците на богатите и започна да работи в Туитър. Байдън дойде с голяма надежда, върна Америка в света на международно ниво, но допусна грешка с навлизането на нелегалните мигранти . В Америка в момента обществото е разделено. В момента сме в хаос откакто започна войната с Украйна. Байдън спи на заседание на Сената, а Тръмп спи в съда, където го съдят. А разделените общества са лесни за управление."

Симеон Гаспаров е убеден, че въпреки проблемите Американската демокрация не може да се повреди: 

"Защото Америка има нещо, което е наречено Американска конституция и тя започва с трите най-хубави думи, а на български са две - Ние хората, ние хората. Нека и българската Конституция започнем така с „Ние хората“. Нека започнем да избираме нашите депутати не от София да представляват Пазарджик и Кърджали, а от там където живее, на улицата при хората, които познава и го познават, от там където неговите деца ходят на училище. Тогава ние ще знаем, че можем да контролираме. Питал съм много хора: Кой ви представлява в НС? 100% не знаят."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна