Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище "Напредък - Елена – 1863": 160 години културна и просветна дейност

| обновено на 21.05.24 в 11:28
Снимка: facebook/Читалище-Напредък-Елена-1863

Едно от най-старите читалища в България, НЧ "Напредък - Елена – 1863" отбелязва своята 160-годишнина през тази година. В интервю за изнесеното студио от град Елена на предаването “Нашият ден“ инж. Димитринка Иванова, председател на читалището, разказва за богатата история и разнообразната дейност на тази културна институция.

История на читалището

На 31 декември 1863 г. в родната къща на Йларион Макариополски, където вече е роден и Стоян Михайловски, група будни млади хора от град Елена основават "ученолюбиво дружество" и му дават красивото име "Напредък". От самото си създаване читалището има за цел да събира хората и да ги развива, като търси начини за взаимопомощ и развитие на обществото.

Дейност и състави

Дейността на НЧ "Напредък - Елена – 1863" винаги е била образователна и културно-просветна. Читалището организира множество дейности, свързани с танци, музика, театър и четене на книги. Около 300 души работят за читалището на доброволен принцип, което подчертава важността и въздействието на културната институция върху местната общност.


Събития и мероприятия

През цялата година читалището предвижда различни мероприятия, с които ще отбележи своята 160-годишнина. Тези събития не само почитат дългогодишната история на "Напредък", но и продължават да насърчават културното и образователното развитие на града.

Пожелание за бъдещето

Инж. Димитринка Иванова изрази своето желание читалището "Напредък" да пребъде и да продължи да бъде важна част от културния и социалния живот на град Елена. Тя подчерта важността на читалището като институция, която обединява хората и стимулира тяхното личностно и общностно развитие.

Читалище "Напредък - Елена – 1863" остава символ на културно-просветната дейност и пример за това как една институция може да издържи изпитанията на времето, като продължава да бъде актуална и значима за своето общество.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна