Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът за Европа: Визиите на петимата водещи кандидати за лидер на ЕК

В пленарната зала на европарламента в Брюксел започва дебатът между водещите кандидати за председателството на ЕК.

Участието си в него са потвърдили: Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Renew Europe Now), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска народна партия (ЕНП), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и Никола Шмит (Люксембург, Партия на европейските социалисти (ПЕС)

Петимата кандидати ще дебатират по следните теми:

- Икономика и заетост;

- Отбрана и сигурност;

- Климат и околна среда;

- Демокрация и лидерство;

- Миграция и граници;

- Иновации и технологии.

Въпросите към тях ще бъдат задавани от публиката в пленарната зала, от зрителите, както и от двамата модератори на диспута.

* за да слушате изказванията на претендентите на български език отидете на слушалката в долния десен ъгъл и от там изберете език

В дебата участват петима души - настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за втори мандат, от страна на Партията на социалистите е настоящият еврокомисар по заетостта Никола Шмидт, от "Обнови Европа" - Сандро Гоци, Тери Райнтке от Европейските зелени и Валтер Байер от Европейската левица. 

Преди това те направиха кратки изявления на влизане, с изключение на Фон дер Лайен. Настоящият еврокомисар Шмидт категорично изключи коалиция на социалистите с крайно десните: 

"Това, което те искат, е по-малко и лоша Европа, те искат да разрушат Европа, а ние искаме по-силна Европа. Така че не ми пука за това, което г-н Кра и неговите руски и китайски приятели правят", бе категоричен Шмидт. Тук той визира евродепутатът Максимилиан Кра, който нашумя с изказването си, че не всеки с униформа на СС автоматично е престъпник. Шмидт също така призна, че Европа има нужда от промяна и на хората трябва да се даде вяра и надежда. 

Коалиция с крайно десните изключи и кандидатът на "Обнови Европа" Сандро Гоци, като ги нарече "антиевропейски хора". Същевременно той разкритикува и настоящия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен с думите, че поетият от нея път към Рим, към който водят всички пътища, няма да я отведе далеч. "Колкото повече се сближава с Мелони, "Италиански братя" и тем подобни, толкова повече се отдалечава от нас. Ние не искаме да формираме парламентарно мнозинство нито с Европейските консерватори и реформисти, нито с "Идентичност и демокрация", бе категоричен той. 

Според кандидата на левицата Валтер Байер повишаването на прогнозните резултати на крайната десница е в резултат на несигурността, която ги кара да побесняват. "Ако наистина искаме да победим крайната десница, трябва да гарантираме, че хората ще имат достоен живот", заяви той. 


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени