Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки медии коментират Вертикалния газов коридор

Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Гръцките медии днес съобщават за реализиране от България на проект за трансфер на газ от Гърция през нашата страна за Евросъюза и Украйна.

България започва строежа на вертикален газов коридор в посока от юг на север за Европейския съюз и Украйна, посочват медии в южната ни съседка. Специализираното издание "Светът на енергетиката" подчертава, че през януари тази година е подновен в Атина Меморандума за вертикалния коридор, като към него са се включили газопреносните оператори на Украйна, Словакия и Молдова.

"Булгартрансгаз" финализира успешно обществената поръчка за изграждане на нови обекти по разширяване на българската газопреносна инфраструктура, съобщават гръцките медии, като цитират информация от българската енергийна компания.

Увеличава се капацитетът за трансфер на газ от Гърция към България по връзката - Сидерокастро - Кулата, което според гръцките специалисти е предимство не само на българските потребители, но и тези в няколко европейски страни.

Обектът е стратегически за енергийната сигурност на България и европейските страни и е от особено значение за българското  правителство, цитират гръцките медии българския служебен премиер Димитър Главчев.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна