Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжната прокуратура във Варна иска прекратяване на дейността на две сдружения

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура във Варна е поискала прекратяване на дейността на две сдружения,чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и единството на нацията, както и към разпалване на етническа или религиозна вражда.

Става дума за сдружение "Българско национално движение "Шипка" и сдружение "Български воински съюз "Васил Левски", управлявани от трима мъже.

Двете организации са използвали социалните мрежи и електронните сайтове, за да достигнат до свои съмишленици и чрез публикации са успявали да привличат симпатизанти към идеите си.

Официалните им цели според устава са развитие и утвърждаване на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазване, образование, както и други дейности с патриотична насоченост.

В хода на проверката на дейността на сдруженията обаче, която е извършена от Окръжната прокуратура във Варна, са констатирани текстове, в които се насажда омраза на верски и етнически признак, както и призиви за саморазправа с чужди граждани, представители на определени етноси и религии.

Събрани са също данни за това, че по време на съществуването си, сдружението са организирали своеобразни обучения за придобиване на определени бойни умения на свои симпатизанти.

Правени са и организирани посещения на границата на България с Турция, чиято цел е била залавянето на нелегални мигранти. Няма данни за постигнати резултати вследствие на тези граждански патрули.

Освен това управителите на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална република Германия, с лица, известни с крайно десните си убеждения.

Очаква се окръжния съд във Варна да насрочи дело с разглеждане на исковите молби на Окръжната прокуратура.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна