Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Буквариум" - сетивно представление ще зарадва децата в Банкя на 24 май

Снимка: Ясен Григоров
"Буквариум" - първото сетивно представление за деца между 2 и 7 години ще бъде част от събитието “Банкя чества 24 май”. Голяма и атрактивна шатра в парк "Кестените" ще посреща малчуганите. Във вълшебната страна на Буквария децата ще имат възможността да се запознаят с различните букви чрез средствата на театъра, игрите и песните.

"Идеите са вътре в нас и те набират скорост, и в един момент просто излизат, т.е. те преминават своята трансформация, има естествено и катарзисен момент, и просто се появяват", разказва по повод идеята за "Буквариум" актрисата Маргарита Костова. Тя, заедно с режисьора на сетивния спектакъл - Ясен Григоров, споделят мнението, че именно чрез театър е най-добрият начин едно дете да се запознае за първи път с буквите.

Приветствани от приказен герой, в голяма палатка, украсена с множество лампички и букви-възглавници, дацата ще развиват своята сензорно-моторна система, отговорна от своя страна за саморегулацията и адаптацията на детето в бъдеще. Героят – домакин ще запознае зрителите с всяка буква по забавен и увлекателен начин.

"В предстаявлението ние наричаме думите - начинът, по който изразяваме мечтите си. И в изразяването на мечтите вече се съдържа строежа на мечтите. И затова колкото по-чисити пазим думите, толкова по-чисти ще бъдат мечтите ни", споделя посланието на "Буквариум" режисьора Ясен Григоров и добавя, че цел на представлението е да представи буквите по начин различен от "учителския".

"Представлението е подходящо за деца от 2 до 7 години - за най-малките. Тези идеи със сигурност влизат по някакъв начин в деца. Дали те ги разбират за момента не се знае, но със сигурност остават някъде в това несъзнавано в тях и в един момент това може да се превърне в ценност", разказва още Маргарита Костова.

От 11 до 19 часа на 24 май децата ще могат да се насладят на преживяването "Буквариум". Необходимо е предварително записване на телефон (0899542066) или на място, тъй като броят зрители е ограничен.

Повече за "Буквариум" чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени