Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май в Благоевград

Снимка: Кети Тренчева

През 1992 година местната власт в Благоевград взима решение Денят на българската азбука, просвета и култура, да бъде и празник на града. Традиционното шествие на училищата, предвождани от своите знаменосци, представители на университетите, културните институции и музиканти, преминава през централните зони на града, а цялата емоция на празника се събира на площад "Македония", до паметника на Гоце Делчев. 

Няма нищо случайно в това, че началото на празника 24 май е пред Националната хуманитарна гимназия – бивша Солунска, която 145 години носи името на светите братя Кирил и Методий. В най-тежките времена на неуморна борба за свободата на българите от Македония и Одринско, Българската мъжка гимназия в Солун е образовала десетки учители, просветители и герои. Вече 105 години тази свята история пазят и преподават учителите на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград, където се установява училището, сподели главният учител Емануил Манолов:

"Това е най-старото учебно заведение в Югозападна България и това не трябва да се забравя. Ние сме горди, че сме успели през годините да задържим българския дух в себе си, за да може да се случи това, което всички искат да се случи - да бъдем заедно за едно".

Тази заедност проличава в препълнения двор на Националната хуманитарна гимназия, където всяка година се събират поколения нейни възпитаници - до 18- годишните са над 90-годишни гимназисти.

Три неща са задължителни за мисията не само на учителите, но на всички просветители, убеден е Емануил Манолов:

"Благодарност към делото на светите братя, отговорност към поколенията, които ние учим, езикът е това, което обединява хората и ги прави по-добри".

Празникът на българската просвета и култура е национален духовен код, който е много по-дълбок от празник на буквите и писмеността ни, убеден е кметът на Благоевград Методи Байкушев, а неговото вдъхновение са преди всичко децата.

А какво е 24 май за младите носители на просветителското и културно дело, и за тези, които по-отдавна вървят по пътя към светлината в своя любим и празнуващ град:

"В Благоевград е събрано ято от изкуства. Градът има нужда - създава и попива".

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени