Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с още два финала на СК по спортна гимнастика във Варна

Йордан Александров, Валентина Георгиева, Димитър Димитров и Красимир Дунев (президент на БФ Гимнастика)
Снимка: БФ Гимнастика

Българските състезатели се класираха за още два финала на световната купа по спортна гимнастика, която се провежда във Варна.

След като вчера Валентина Георгиева намери място сред най-добрите 8 във финала на прескок, днес това направиха Димитър Димитров и Йордан Александров.

С много добро изпълнение за отличията в неделя на прескок при мъжете ще се бори Димитър Димитров. Многократният финалист на този уред от европейски и световни първенства влезе сред най-добрите с втора оценка от 13.925 точки (14.150 точки – първи прескок и 13.700 точки – втори прескок). Другият ни представител Даниел Трифонов завърши 16-ти с 13.100 точки.

"Добре се чувствам. Не ми се коментира състезанието от вчера. Много бях ядосан. Днес направих добри прескоци, въпреки че втория не беше с пълната си трудност. Надявам се на финала всичко да е наред и да покажа най-доброто, което мога да направя за момента. Днес първият прескок добре се получи. При вторият ми се изпързаля кичето. Това беше причината да наруша самото движение на упражнението. Направих малко по-слаб прескок, но се радвам, че не направих по-голяма грешка“, това заяви специално за БНР Димитър Димитров.

Йордан Александров ще защитава сребърния си медал от миналата година във финала на висилка. Най-опитният гимнастик в българския отбор е финалист със 7-ма оценка – 13.300 точки. С 12.250 точки Даниел Трифонов завърши на 23-та позиция.

Сериозна грешка при приземяването лиши Александров от участие във финала на успоредка. Националът ни буквално седна на финала на съчетанието, което му отреди 13-то място с резултат от 13.200 точки. Грешки в тази квалификация изпратиха Божидар Златанов на 24-та позиция с оценка от 12.150 точки.

Не се оправдаха очакванията, че Валентина Георгиева ще се класира за финала на греда. Европейската ни вицешампионка на прескок падна два пъти от уреда с  10.600 точки тя се нареди 30-та. Същите грешки направи и Виктория Венциславова, която с 9.800 е 32-ра.

В пресявките на земя Калина Тенева е 23 –та с 11.800 точки, а Никол Соколова завърши 28-ма с 11.500 точки

Утре световната купа в 14.00 часа продължава с финалите на халки, кон с гривни и земя при мъжете и  смесена успоредка и прескок при жените с участието на Валентина Георгиева. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна