Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелени момичета" - проект за зелени професии сред жените

Даниела Тошева
Снимка: Личен архив

"Зелени момичета" или „GirlsGoGreen“ е проект, който си поставя за цел да популяризира сред младите жени "зелените професии" и образование. 

"Проектът започна в началото на май месец, в партньорство с организации от Гърция и Турция, като финансирането на проекта е по програмата "Еразмус +" на ЕС, разказа в "Понеделник вечер" Даниела Тошева, която е част от проекта.

"Зелените професии" са тези, които вземат предвид ресурсната ефективност, опазването на околната среда.

Нашият проект се фокусира върху четири "зелени професии" - една от тях е "зелен градски фермер", като например, в Англия една дама прави върху транспортен контейнер оранжерия.

Други професии по проекта са мениджър - зелена мобилност и мениджър - устойчиво развитие, които са сред най-търсените в Европа. Това са все професии, които липсват в нашето образование, посочи още Тошева.

По думите ѝ, STEM образованието е обвързано с подобни професии на бъдещето, които търсят екологичният ефект, като технологиите са водещи.

В бъдеще ще се проектират сгради по екологично съобразен начин, за да се предпазим от климатични катаклизми, каза още Даниела Тошева.

"Нашият проект ще даде възможност на ученичките от България, Турция и Гърция от средния образователен курс да получат много широк набор от умения, с които да работят в тези зелени професии. На първо място това са знанията в тази сфера - какво е например "въглероден отпечатък", какво е "кръгова икномика". Ще го научат чрез реални примери, ще бъдат първо обучавани и учителите, а след това и ученичките. Обучението е безплатно, допълни още Тошева.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна