Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национално външно оценяване по БЕЛ за четвъртокласници в 1400 училища

ОУ „Граф Игнатиев“ в София
Снимка: Фейсбук/ОУ „Граф Игнатиев“ в София

Около 55 000 четвъртокласници се явиха на национално външно оценяване по български език и литература. Изпитът се проведе в близо 1400 училища в страната. Той започна в 10 ч. и продължи 60 минути, като за учениците със специални образователни потребности бяха предвидени 30 минути повече.

Тестът съдържаше 21 задачи, разпределени в три части. В първата имаше диктовка и 10 задачи с избираем отговор, тест за четене и тестови задачи и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

Втората част се състоеше от текст за четене с разбиране и до 10 задачи към него - четири с избираем отговор и шест със свободен отговор.

Третата част включваше задача с творчески характер и изискваше от учениците да създадат кратък текст от три до шест изречения с помощта на серия от картини:

"На мен ми беше лесен. Някои задачи бяха по-трудни, но мисля, че съм се справил добре".

"Задачите бяха много интересни. Мисля, че последната задача да съставим текст ми беше малко по.-трудна, но се надявам да съм се справила".

"Интересни бяха задачите. Последната задача най-много ме затрудни, но и тя не беше чак толкова сложна - споделиха след края на изпита четвъртокласници от Столичното 6-то основно училище "Граф Игнатиев".

Утре четвъртокласниците предстои да се явят на Национално външно оценяване по математика.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна