Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кой век е българският учител?

Снимка: prepodavame.bg

Учителят на 21. век овластява учениците да са инициативни и активни, като им дава избор и се вслушва в обратна им връзка. Той знае как да използва технологиите, за да премахва различни бариери, които пречат на ученето.

Включва в преподаването си разнообразни материали, които правят ученето по-интересно и интерактивно. Създава у учениците желание за учене, като им помага да разберат, защо то е важно и полезно в живота.

Днес учителят (трябва да) полага допълнителни усилия, поставя се под прожекторите, поема рискове и се учи и развива през целия си живот. Избира и използва правилните инструменти в класната стая и създава възможности за учениците да се учат на технологии.

Това са изисквания на днешното време, убедени са авторите в платформата Преподаваме.бг. И предоставят възможността на всеки учител д0а попълни анкета и да провери доколко е в крак с времето.

От началото на учебната година досега близо 2 хиляди учители са се включили в изследването. Те са се самооценили, а изводите досега са, че:

  • Едва 2% от българските учители уверено дават избори на учениците си в класната стая и възможност да управляват собственото си учене.
  • Близо половината от педагогическите специалисти се чувстват експерти в това да подбират интересни и ангажиращи ресурси за преподаването си.
  • Масово учителите в България познават и използват технологии в класната стая, но голяма част от тях не са уверени в това си умение.

"Знаейки кой от какви умения се нуждае, можем да предложим съответните ресурси, да го подкрепим", уточни пред БНР-Радио София Петко Иванов, част от екипа, подготвил анкетата.

По думите му, у нас често учителите забравят да поставят ученика в центъра на учебния процес, да му поверят ролята на изследовател.

Всеки попълнил въпросника, получава индивидуален доклад с резултатите, както и насоки и ресурси за професионално развитие.

Чуйте разговора на Данаил Конов. 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна