Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От централния площад новият сливенски владика

Митрополит Арсений отправи благословията си към всички енориаши в Сливенската епархия

6
Снимка: Стоян Радев

С празничен камбанен звън бе посрещнат в Сливенската епархия новият - шести Сливенски митрополит Арсений. Той бе посрещнат пред храма "Света Троица" в село Крушаре от свещеници и миряни.

В Сливен новият митрополит бе посрещнат тържествено на централния площад "Хаджи Димитър" от кмета на общината Стефан Радев. На влизане в митрополитския храм "Свети Димитър Солунски" Негово високопреосвещенство бе посрещнат с възгласи: "Достоен".

От централния площад новият сливенски владика Арсений за първи път отправи благословията си към всички енориаши в Сливенската епархия:

"Като ваш митрополит, издигайки архипастирска десница ви благославям с древния апостолски молитвослов: Благодат Вам и мир от Бога Отца и от Господа Нашего Иисуса Христа!"

Кметът Стефан Радев посочи, че посрещането на дядо Арсений е исторически момент за епархията и призова огорчените от избора да не пренасят минали събития в бъдещето:

"Нека да му дадем своето доверие, своите надежди за това, че ще допринесе за обединението на християните в Сливенска епархия".

По-рано - при посрещането му в Крушаре, владиката обяви, че в бъдещата си работа в епархията ще се ръководи от думите и делата на митрополитите преди него.

"За мен те ще бъдат пример за подражание. Вярвам, подкрепен от достойните свещенослужители в епархията и от верния Божи народ, ще оправдая това доверие".

Скандалите в епархията също бяха сред темите, които новия митрополит коментира: "С молитва към Бога, със свидетелство за единение и любов вярвам, че ще преодолеем всички трудности". 
 
На церемонията по въдворяването му присъстваха част от членовете на Светия синод, кметове на общини от епархията и представители на държавната власт.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна