Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции след избора на Арсений за Сливенски митрополит

Снимка: БГНЕС

Миряни и свещеници посрещнаха избора Знеполския епископ Арсений за Сливенски митрополит с надежда напрежението да свърши.

Предшественикът на Арсений - Йоаникий, почина през януари. Епархийският избор през февруари бе касиран заради обвинение в сговор между избирателите. Последваха протести с искане да бъде назначен избрания тогава епископ Йеротей, скандали, разделяне на свещениците на лагери и взаимни обвинения за финансови злоупотреби и нарушаване на каноните на църквата.

С надежда да се спре напрежението в Сливенска епархия посрещнаха днес миряни и свещеници новината за избора на Светия синод  Знеполският епископ Арсений ще бъде новият Сливенски митрополит. Той бе избран със 7 гласа "за" от общо 12 гласуващи митрополити. 

До днешния избор се стигна след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий през януари т.г., касиран епархийски избор през февруари заради обвинение в сговор на епархийските избиратели, протести с искане да бъде назначен избраният тогава епископ Йеротей, скандали, разделяне на свещениците на лагери и взаимни обвинения финансови злоупотреби и нарушаване на каноните на църквата.

Отец Евгений Янакиев коментира, че цялата тази напрегнатост около избора показва колко е важен Сливенският митрополит и кой ще бъде той.

"Надяваме се от тук нататък мирът и разбирателството в епархията да се възцарят. Цялата тази напрегнатост около избора показва колко важен е Сливенският митрополит и кой ще бъде той. Божията благодат, която е всеспасяваща и всесилна, тя направи така, че днешния ден да имаме вече нов митрополит".

„Винаги става така, че става на Божието“, коментира избора отец Йоан, визирайки всички проблеми около изборния процес и волята на покойния митрополит Йоаникий.

"Специално на мен три пъти ми е казвал (митрополит Йоаникий), че това е строг монах и не напразно той възложи ръката си върху главата му при самото ръкоположение за епископ. Аз вярвам, че негласно, това е също неговият избор".

По темата за избора на митрополит Арсений мненията на миряните са разнопосочни.

"Очакванията са да се успокоят нещата и да потръгнат в положителна посока".

"Очаквам от Господа да подреди нещата най-добре".

"Ами аз даже не знам кой е новият владика, кой са избрали! – Арсений! – Е, ами…".

"Много не сме съгласни с него. – Защо? – Ами искахме да е дядо Йеротей".

Утре новият сливенски владика Арсений в 16.00 часа ще бъде посрещнат тържествено първо в храма на село Крушаре, след това в Сливен от местната и държавна власт.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31