Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На конференция в Никозия ще бъде обсъдена пътна карта за равенството между половете

Снимка: Pixabay

Пътна карта за постигане на равенството между половете ще бъде обсъдена на започващата днес в кипърската столица Никозия двудневна конференция на високо равнище "Жени за Средиземноморието" /"Women for the Mediterranean"/. Тя е и част от подготовката на страната домакин за председателството на Съвета на ЕС през 2026 г.

Международната среща се организира съвместно от Съюза за Средиземноморието /UfM/, обединяващ 43 държави, и комисаря по въпросите на равенството между половете на Кипър.

В центъра на три кръгли маси и четири тематични панела ще са предизвикателствата пред жените в региона, засилването на тяхната роля в обществото в отговор на кризите и политики за подобряване на живота им. Дискусиите ще се фокусират върху три основни теми - икономическото овластяване на жените, равенството между половете и изменението на климата, насилието срещу жени и момичета. Това са и трите ключови стълба на приетата през 2022 г. 5-та Министерска декларация на Съюза за Средиземноморието, чиято реализация през 2024 - 2025 г. ще бъде обсъдена в Никозия.

Заключенията и препоръките от срещата ще оформят пътна карта за следващите стъпки за насърчаване на правата на жените, която по-късно ще бъде приета на ниво министри на средиземноморските страни, подчерта комисарят по въпросите на равенството между половете на Кипър Джози Христодулу.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна