Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с финалистите в категория "Изкуство" от "Нощ на звездите"

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За 13-та поредна година Фондация "Енчо Керязов" ще отличи най-добрите постижения на деца-таланти в три основни категории – спорт, изкуство и образование.

През 2010 година световноизвестният цирков артист създава фондацията, воден от мисията да насърчава и подкрепя млади таланти в развитието на техния потенциал.

И до днес "Нощта на звездите" е истински празник на успехите на младите таланти.

Над 1000 кандидатури са изпратени към фондацията. Те ще бъдат оценени от професионално жури, а победителите ще бъдат обявени на първи юни на сцената на "Арена - София".

Сред тях са финалистите в категория "Изкуство" са Дария Русева, Диана Чаушева и Мартин Йорданов.

Диана Чаушева е ученичка в десети клас на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Тя има редица престижни отличия. Учи цигулка от 6-годишна възраст. Винаги носи цигулката със себе си. 

"За мен музиката е най-специалното и най-важното нещо. Започнах с пеене, след това се обърнах към цигулката. Музиката винаги е била с мен". 

Диана Чаушева

Благородна Танева е сред основните й вдъхновители. Тя е учителката й по цигулка.

"Диана е едно изключително надарено, възпитано и добро същество. Много е дисциплинирана и много отговорна. В същото време е изключително скромна". 

Мартин Йорданов свири на тромпет и е живее възпитаник на Пловдивското музикално училище. Носител е на множество награди. 

"Харесах тромпета по време на Отворени врати на Музикалното училище, в което учеше и сестра ми. Човек трябва да експериментира в музиката".

Мартин Йорданов

Проф. Пенчо Пенчев  е негов преподавател в Националното училище за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Той е преподавал и на още трима от досегашните победители в "Нощ на звездите". 

"Формулата на успеха е труд, труд и пак труд".

Дария Русева  свири на виолончело и също учи в Националното училище за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Инструмент, който използва, е специално изработен за нея. Определя го като "най-добрия си приятел".

Дария Русева

Юлия Марковска е нейният музикален педагог.

"Дария е едно съкровище. Удоволствие е да се работи с ученици като нея. Тя има множество постижения". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна