Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С паметна плоча и концерт отбелязват "130 години хорово изкуство в Силистра"

| Репортаж

Паметна плоча "130 години хорово изкуство в Силистра" ще бъде открита днес в 17:00 часа в крайдунавския град.

Събитието е част от празничната програма включваща концерт на смесен хор "Седянка" и гостуващи състави – днес , както и творческа среща, която се проведе във вчерашния ден.

Самият хор "Седянка" е член на Българския хоров съюз от 1941 година.

130 години отличени с участието на стотици хористи и 25 диригенти.

Изкуство дала началото и на Събора на хоровете от крайдунавските градове.

Всичко започва през 1894 година. В Силистра пристига като учител в Педагогическото училище чехът Карел Махан, възпитаник на консерваторията в Прага, дотогава капелмайстор на Моравската дивизия в град Ниш. 

Той поема черковния хор и създава първото в страната музикално списание "Кавал", отбелязващо изявите на първите хорови прояви със светски характер в града, станали основата на различни формации, разказа Лидия Кулева, диригент от осем години на хор "Седянка".


В годините назад е имало по 150 хористи в състава, тогава когато държавният интерес е бил обърнат към това изкуство, сподели Лидия Кулева. В хор "Седянка" са пели и много оперни певци, сред които Христо Сарафов и Стефка Евстатиева, Лъчезар Пеев и джаз певицата Мая Нова. 

Днес хористите наброяват трийсетина, а средната възраст е около 50 години. Иван Иванов е хористите с най-дълъг стаж – 40+ години. Малка тайна е, че негов първи братовчед е известният оперетен артист и режисьор Видин Даскалов.

Еталон за диригент в годините е бил винаги Васил Арнаудов.


Нина Димитрова като на шега попада в хора и вече също над 40 години е в него. Тя е и организатор на състава, като споделя че в последните няколко години и е изключително трудно да намира спонсори.

Репертоарът е най-вече класика и обработки на български народни песни. Казват, че публиката навън е различна от българската. Зад граница оценяват музиката и професионализма, докато у нас разчитат да чуят популярни мелодии.

Шанс за хоровото изкуство има, но е нужно да се намери човек, който да подбира таланти от ранна детска възраст, категорична е Лидия Кулева.

През 1910 г., на 23 май тук се провежда и Първият събор на хоровете от крайдунавските градове. В негова чест в Дунавската градина има издигнат Паметник на песента.

По време на Балканската война загиват като войници едни от най-добрите хористи на Силистра.

Хоровото изкуство в Силистра е и това, което съхранява българската култура в т. нар. румънски период 1918 - 1940 година.

Медалите, ордените и отличията в годините са много.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна