Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска музикална академия празнува 10-годишнина

| Интервю

Фондация „Европейска музикална академия“ празнува своята 10-годишнина с наситен на събития и концерти календар. Изпълнителният директор Теодора Димитрова, която е родом от Варна, споделя:

"Фондацията работи в областта на музиката, изкуствата и образованието. Hашите цели са младите хора, в това число и тези с увреждания, да бъдат насърчавани, за да развиват уменията и таланта си, за да са активни. Нашите усилия са насочени към създаването на подходяща среда за творчество и изява. Младите имат нужда от сцена - и ние им я даваме."

Приоритет в дейността на фондация „Европейска музикална академия“ е организирането на Международния флейтов конкурс във Варна. Лауреати от осмото издание през 2023 г. бяха поканени за изяви по концертните подиуми в София, Варна, Шумен, Враца, Рим и Виена. 

На 3 юни в зала "България", в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици" е концертът на Младежка филхармония "Пионер" с диригент Любомир Денев-син и солист - извествият цигулар от Австрия Антон Сороков. Един от оркестрантите в събитието ще бъде лауреат на Международния флейтов конкурс във Варна.

Предпоставките да е успешен варненският конкурс са няколко: звездно жури, много силна конкуренция, добър награден фонд и най-важната и желана награда – концертна изява. Деветото издание ще се проведе през октомври 2024 г. 

Теодора Димитрова разказа за дейността и целите на фондация „Европейска музикална академия“ в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".
Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени