Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева: Грижата за културата и изкуството е инвестиция в новото поколение

Снимка: Личен архив

Световна оперна звезда на върха на своята кариера и избраница на слушателите на БНР за български музикант на 2023 година, Соня Йончева присъства все по-често и категорично на родна сцена – с нови изяви и проекти като музикален продуцент и издател.

След преките прожекции от кино сезоните на Кралската опера в Лондон “Ковънт Гардън“ и Метрополитън опера в Ню Йорк, на 29-и февруари гледахме за първи път Соня Йончева “на живо“ в цялостен спектакъл на българска сцена – в операта “Бохеми“ от Пучини в Софийската национална опера и балет. Тази вечер тя пее в заглавната роля в концертното изпълнение на операта “Тоска“ от Пучини на сцената на Античния театър в родния си град Пловдив, а през месец август ще я гледаме в “Бохеми“ и “Мадам Бътерфлай“ от Пучини в морската ни столица в програмата на 15-я фестивал “Опера в Летния театър“ във Варна.

На 31-и май с рецитал на френския мецосопран Клементин Марген, определяна като “най-добрата изпълнителка на Кармен на нашето време“, завърши първият сезон на “Съкровени гласове“, в който Соня Йончева представя на сцената на зала “България“ свои звездни колеги. През следващия сезон 2024/2025 г. се очакват дебютите у нас на Джойс ди Донато, Виторио Григоло и Пьотр Бечала, както и завръщането на Роландо Вийасон на българска сцена.

Точно на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа се появи новото издание на Соня Йончева и нейната продуцентска компания – “Български артист“. То възражда списание, излизало като официален орган на Съюза на българските драматични и оперни артисти от 1926 г. до 1934 г. 

“Искам да издигна българския артист на пиедестал, да възвърна самочувствието му и да утвърдя ролята му в обществото. Това ще е платформа за творческите достижения на множеството дейци на културата у нас – един документ на времето, доказващ, че за да просперира нацията ни, тя трябва да подкрепи, обикне и заживее с изкуствата така, че те да трансформират България в социален, икономически, културен план. В нашата Родина има толкова много талант и той следва да се превърне във визитната ни картичка пред света, но и да е източник на обединение, вдъхновение и развитие за самите нас и децата ни“, посочва Соня Йончева на страниците на първия брой на “Български артист“.

Повече за новото списание чуйте в ексклузивното интервю на Соня Йончева за Българското национално радио, излъчено в предаванията “Алегро виваче“ и “Каста дива“.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени