Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 2 - 9 юни 2024

Южната стена на Чо Ою
Снимка: SST

Непалска експедиция изкачи по нов маршрут осемхилядника Чо Ою откъм Непал (Южната стена). 8-членният екип е бил воден от Gelje Sherpa, а в състава е бил и 18-годишен французин. Това е първото цялостно изкачване по югозападния хребет. Целта на непалците беше да направят маршрут откъм родината си, за да могат да водят клиентите си по него. В момента най-често използваният маршрут е откъм Тибет. Последното изкачване откъм Непал е на Денис Урубко и Борис Дедешко през 2009 г., когато двамата изкачват Югоизточната сетан по нов маршрут, в алпийски стил.


Авторитетното италианско издание за катерене и алпинизъм "Planetmountain" публикува статия за българина Виктор Варошкин, който миналия месец стана вторият човек в света, преминал маршрут в драй тулинга от категория на трудност D16 в чист стил - DTS. Става дума за 60-метровия почти хоризонтален таван “Parallel World” в пещерата Tomorrow’s World в Доломитите, Италия. Линията е премината за първи път свободно в DTS от поляка Дарек Соколовски в края на 2019 г.
"Варошкин направи изкачване, в което си заслужава да се задълбочим и надмина дори нашите, високи очаквания", пише "Planetmountain" и допълва: "Като се възползва максимално от върховната си форма, Варошкин след това продължи да се катери в пещерата (...) и изкатери от първия опит всички останали маршрути там. Този списък може би е дори по-впечатляващ от преминаването на "Parallel World".
Ето и списъкът: Fear Index (D12), Edge of Tomorrow (D13), Let Them Eat Cake (D13+), Oblivion (D14), Je Ne Sais Quoi (D14+), Tomorrow's World (D14/14+), Invocation (D14+), French Connection (D15-), A Line Above the Sky (D15).
Изкачванията на Варошкин са заснети от Александър Вълчев и Бранислав Бранков, като предстои наесен да се появи филм по темата. 

Междувременно вече е достъпен за свободно гледане филмът за изкачването на Варошкин и Емилиян Колевски през 2022 г. по болтирания и свободно преминат от тях нов маршрут по "Gendarme des Cosmiques" - 50-метров гранитен монолит, извисяващ се над 3800 м надморска височина. Линията се казва "Electric Avenue" 7b и преди нея на кулата е имало само 2 други маршрута. Филмът, направен за изкачването, спечели редица награди от международни фестивали. Можете да го гледате тук.
 
Силвия Рашкова постави 3 нови национални рекорда по свободно гмуркане. Това стана на състезанието Freedom Depth Games AIDA в Кипър. Там българката е спечелила първо място в трите дисциплини при жените и първо място в генералното класиране. Рашкова стана първата жена в България, достигнала на един дъх дълбочина от 60 метра. С това нейните официални национални рекорди стават 8.

Идната седмица в София ще има презентация и прожекция, наречена “40 години от българския подземен Еверест”.
На 28 декември 1984 г. четирима души от пещерния клуб „Студенец“ при Туристическото дружество „Кайлъшка долина“ (Плевен) - Сенко Газдов, Красимир Петков и братята Валери Мирчев и Цветелин Христов достигат дъното на най-дълбоката тогава пропастна пещера в света - Жан Бернар, в Савойските Алпи, Франция. С този успех България се нарежда сред петте страни в света (заедно с Франция, Чехословакия, Полша и Белгия), чиито пещерняци са слезли до най-дълбоката точка на планетата. За това ще разкаже Красимир Петков - Гущера, един от пещерняците, които тогава достигат най-ниската точка.
През лятото на същата година, на масива Тимфи, Северен Пинд, Гърция е организирана гръцко-българска експедиция с основна цел спускането на пропастите Епос (-442 м) и Проватина (-408 м), които тогава заемат 2-ро и 6 място сред най-големите отвесни пещери в света. От българска страна участват Алексей Жалов, Валери Пелтеков, Васил Недков, Лидия Величкова, Мартин Трантеев, Тодор Тодоров, Филип Филипов. За хода на експедицията ще разкаже нейният ръководител Алексей Жалов.
Срещата с публиката е на 11 юни, от 19 ч., в Полския институт в София.
Междувременно Алексей Жалов беше избран за почетен президент на Балканския спелеоложки съюз. “Преди повече от две десетилетия имаше идея, мечта и много решен пещерняк. Тази визия се превърна в нещо забележително, цялата пещерна общност от Балканите и по света е благодарна на този пионер-изследовател”, гласи съобщението от организацията след годишното общо събрание в Хърватия. В него съобщението се подчертава, че Жалов е крайъгълен камък на общността на балканските пещерняци и е изиграл решаваща роля в основаването на Балканския спелеоложки съюз.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени