Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови трусове в шахмата преди Олимпиадата в Будапеща

| Интервю
Снимка: Георги Налбантов

"Когато има желание от държавата, винаги може да се осигури финансиране". Това заяви пред БНР Милен Василев – председател на Българската спортна федерация по шахмат. Тя не получава пари от държавата, за да организира лагер и да изпрати свои представители на Олимпиадата по шахмат в Будапеща.

В студиото на "Хоризонт" и предаването "12+3" Василев показа писмо от спортното министерство, в което се казва, че "могат да оказват финансово подпомагане само на лицензирани по реда на Закона за физическото възпитание и спорта спортни федерации".

Той напомни, че положението е било подобно и на олимпиадата преди 2 години в Индия. Тогава се намери финансиране не от министерството, а от Спортния тотализатор.  

"Положението в България е такова, защото ММС и министър Георги Глушков не прилага стриктно чл. 24, ал. 1, т. 12 от закона и не отнемат лиценза на БФШ 2022, на която е отказано членство във ФИДЕ с влязло в сила решение. Този член гласи, че на федерация, която е изключена или са спрени права от световната федерация, която притежава национален лиценз, той следва да бъде отнет незабавно. Тази федерация не е изключена пот световната, защото тя никога не е била член, но е със спрени права, защото нейното членство беше отказано и има решение, влязло в сила. /…/ Ние сме член на световната и европейската, а другата федерация е със спрени права, т.е. никога няма да ги получи, по този закон трябва да ѝ бъде отнет лиценза. Министър Глушков грубо нарушава закона", категоричен бе Милен Василев.

Той уточни, че нямат други източници на финансиране, ще се търсят спонсори:

"Очаквахме първото държавата да даде своето становище и позиция. Видяхме, че министър Глушков от името на държавата и ММС отказва финансирането на европейските шампиони при жените и състава за мъжете. Оттук насетне ще търсим частно финансиране чрез спонсори и подкрепа на българските граждани".

Става въпрос за около 150 хил. лв., подчерта Василев, като обяви, че до другата седмица трябва да направят регистрацията на отборите.

"До средата на юли най-късно трябва да сме осигурили цялата сума. А самото състезание е от 10 септември".

Милен Василев обяви и друго – че от януари спортното министерство отпуска средства на двама треньори на националните отбори. "Тези треньори, които получават пари от министерството, кои състезатели тренират, къде ги тренират и кога ги тренират, тъй като националните отбори ги определяме ние", попита той. По думите му министерството отпуска тези средства неправомерно.

Цялото интервю на Георги Налбантов с Милен Василев в предаването 12+3'' чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени