Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Силвия Базиле
Снимка: личен архив

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници е многолик и … непредвидим. Но е факт, че през последните 3 години именно вотът от чужбина наклони везните в полза на новите парламентарни играчи сред които "Има такъв народ" (ИТН), "Възраждане", "Продължаваме промяната", а сега и на "Величие".  Много сънародници на 9 юни гласуваха наказателно или антисистемно за малки партии с привидно минимален шанс да преодолеят 4%-та бариера. Радио България ви среща с едно момиче, което избра да се довери именно на такава формация.

Силвия Базиле е дете от смесен брак. Майка й е българка, а баща й – италианец. Родена е и живее в Рим откакто се помни, но много често се прибира в България, където има роднини и приятели. Силвия е ученичка по пиано и пеене в музикално училище в италианската столица. На 11 май тя навърши 18 години, а месец по-късно за първи път през живота си, се изправи пред изборните урни в българското посолство в Рим, за да гласува. Подобно на други представители на поколение Z, Силвия не е съвсем безразлична към политиката, затова е пуснала бюлетина както за НС на България, така и за Европейски парламент. Признава, че формацията, на която се е доверила дори не е прехвърлила 4%-та бариера. Но какво я е мотивирало да гласува за малка партия?

"Понеже аз не съм толкова запозната с политиката, говорих с майка ми, с дядо ми, който гласува вкъщи (б.р. – в България), запознах се с платформата на тази партия и ми хареса как е написано. Там нещата са ясно посочени, има добри идеи и все пак лидерът е културен човек и може да допринесе с нещо хубаво. Не достигна 4-процентната бариера, но може би в бъдеще ще успее! ", надява се Силвия.

Липсата на политическо представителство е една от причините да се гласува за малки непопулярни партии. Освен това, живеещите зад граница като че ли са по-склонни да експериментират с алтернативен вот.

За Силвия определяща се оказала позицията на кандидатите към войната в Украйна и напрегнатата международна ситуация, но не само:

Избирателна секция в Рим
"Гласувах в посолството и гласувах с леви позиции, с очакване за Европа без война и за свят, който не подкрепя нито изпращането на оръжия, нито икономики, свързани с производство на оръжие. Опазването на природата също ми беше важно, както и подкрепата на работниците, а не на големите корпорации. Повечето хора казват, че не искат война. Но най-важно е да НЕ искаш оръжие! Защото, когато държавите са много въоръжени, те са готови за война и тя няма как да не се случи. Не можеш да спреш войната с оръжие. Моят вот беше за това да не изпращат оръжия и да не се инвестира във въоръжаването на една държава или пък тя да въоръжава други."

Силвия е възпитаничка на българското неделно училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим. Притежава великолепен глас и отскоро пее български народни песни в съпровод от гайда на Стефан Боргоджийски– нейния преподавател по музика в неделното ни училище. Младото момиче мечтае да се посвети на изкуството. И твърди, че е важно да имаме граждански позиции и да упражняваме правото си на глас.

18-годишната Силвия свири на китара и изпълнява български песни
Рекордно ниската избирателна активност на настоящите избори тя коментира така:

"Все повече забелязвам, че по-възрастни хора спират да гласуват. Те казват, че няма смисъл, казват че няма за кого да гласуват, защото никой не им харесва. Но може би те не са обърнали достатъчно внимание на по-малките партии, които могат да допринесат за развитието на държавата с нещо добро, с нещо ново! " – казва в заключение 18-годишната Силвия Базиле.

Вижте още:

Снимки: личен архив на Силвия Базиле, БТА


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна