Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

България гласува! А сега накъде?

"Времеубежището е в нас – единствено в себе си и в собствените си ценности, в мисленето ни можем да го намерим", каза ни Красимира Обретенова от Нидерландия

Снимка: Pixabay

Изборна умора, извънредно ниска избирателна активност (малко над 30%), млади хора пред урните и крехка, едва доловима надежда за стабилност и политическа нормалност. Така може да опишем изминалата изборна неделя за българите по целия свят. Радио България за шести пореден път в последните три години стана спътник на нашите сънародници по време на избора им, този път "2 в 1" – за народни представители и български евродепутати. А резултатите отново ни накараха да се почувстваме излъгани.

"Има огромна апатия в обществото и аз лично дори не виждам наченки на някаква промяна или поне отрезвяване на народа ни – казва сънародникът ни Иво Раданов, който завършва специалност политология в Братислава, Словакия:

"Регресивно се движим натам, откъдето тръгнахме преди протестите през 2020 г. Разчитам обаче на това, че политиците, които бяха изместени от своите силни позиции, а сега пак се връщат, все пак са осъзнали, че народът има глас и вече има някакво гражданско общество, макар в него да не участва мнозинството от народа. Време е корупционните скандали да бъдат сведени до минимум, защото недоволството тлее и хората пак ще излязат на протест по площадите."

Опашки пред секциите в Хага

А вчера гражданите на европейска България, трябваше само да излязат пред урните. Направиха го на някои места – в България, Белгия, Австрия, Турция, Полша. Имаше места, на които не липсваха и опашки пред секциите. "Някои опашки са добър знак. Гласувайте за бъдещето, не за миналото" – написа писателят Георги Господинов в социалните мрежи, заигравайки се със спомените ни от размирните години в края на XX век. Но и днес политическото "времеубежище" за България и Европа се оказва мираж.

"Времеубежището е в нас. Единствено в себе си можем да го намерим – в себе си и в собствените си ценности, в мисленето ни – каза за Радио България Красимира Обретенова, която емигрира в Нидерландия през 2018 година, за да отгледа в нормални условия дъщеря си, родена с увреждания. – Не можем да продължим да търсим опора в миналото, защото ние дори не го познаваме. Ние, българите не познаваме миналото си, защото е манипулирано в 45-те години окупация и просто трябва да се научим да мислим за настоящето и за бъдещето. И да мислим не само за себе си, а и за света около себе си."

Свят, който се променя със или без наше желание. Със или без нашия вот.


"Честно казано, наистина вярвам, че когато един народ се е борил за каквото и да е било човешко право, включително правото да гласуваш, и особено бидейки жена, според мен е наистина безотговорно към себе си и към народа си да избереш да не упражни това право. От друга страна вярвам, че моят много, много, много малък принос може да направи България една идея по-добра" – каза ни вчера Калина Богданова от далечна Австралия.

За нея по-добра България означава европейска, демократична и некорумпирана държава. Проведохме избори, които са важни за запазване на демократичното бъдеще на България и Европейския съюз, на социалните принципите за демокрация и свобода, за която сме се борили толкова много, категоричен е и Валентин Величков, компютърен инженер от Берлин.

"Не само при нас в България, но и в Европа се забелязват тенденции, който аз като човек живеещ в западна Европа, много се надявам да бъдат прекъснати още в зародиш."  

"Европа, Европейски съюз, европейски ценности. Няма друга възможност и няма друг път! Самият факт, че почти 80 години на територията на Европа не е имало военен конфликт и Европейският съюз е създал възможности за мирно благоденстващо съвместно съществуване говори, че това е най-успешният социално-икономическо-политически-геополитически модел за съществуване" – допълва Красимира Обретенова.

Днес този стожер на демокрацията и единството на Стария континент е застрашен. Показаха го резултатите от вчерашния вот за Европейски парламент, довели до предсрочни парламентарни избори във Франция. А в България настъпи тишина. От политици, граждани, от надеждата за светло и мирно бъдеще. Политиката е изкуството на компромиса, на преговорите и вероятно там ще се крие разковничето на европейското ни бъдеще.


"Според мен компромисът е неизбежен в един парламент. И ако не се постигне този компромис, ние знаем процедурата – служебно правителство и нови избори и така докато държавата съвсем не забуксува! – смята младият режисьор Борис Славчев от Италия. – Защото липсата на парламент, на действаща държавна администрация, спира много развитието ни и ние изоставаме в Европа. Вижте италианците! В  Италия също имат проблеми, те също постоянно сменят правителствата, но не ходят постоянно на избори" – каза Борис Славчев.

"Това, което очаквам от Народното събрание поне този път е да изкара мандата си! Защото това е в интерес не само на самото НС, за да не се излага, че не може да функционира нормално, а  най-вече е в интерес на страната ни. Това в ЕП и в ЕК не звучи сериозно. Така че ми се иска днешният избор да не се превръща отново в прелюдия към още едни предсрочни избори" – каза за Радио България Диана Гласнова, която от три десетилетия живее в хърватската столица Загреб.


"Тук вече има нотка песимизъм. Поне сегашните избори много приличат на предишните и по тази причина си мисля, че ще имаме още един такъв шанс да гласуваме, и то съвсем скоро. Дано не се окажа прав" – каза ни и Иван Цанков, секретар на гражданската асоциация "Българите в Аржентина". – Дай Боже, това да свърши и вече да имаме едно стабилно правителство, което да води страната ни само в рационална насока, без всякакви такива борби, без всякакви такива дрязги между политическите сили, така, както трябва да бъде."

"Хората, които идват (пред урните – бел.ред.) си пожелават успех, късмет за България. Те искат да има спокойствие и работа! Това са общите неща, които всеки от нас пожелава за себе си и за родината си. А сега накъде след изборите, ли? Към по-добра Европа!" – каза Мая Падешка, която в изборния ден беше във Флоренция.


А тя, Европа, сме ние – гражданите. Дали сме тръгнали към по-доброто си Аз – и това предстои да разберем след Vox pópuli vox Déi (от латински "Глас народен – Глас божий"). Радио България благодари на всеки един от вас, нашите събеседници в изборния 9 юни, с които успяхме да представим свободния и демократичен глас на България. Колко силен и ясен е бил той, оставяме на времето да определи, но вярваме, че в него се корени смисълът на думите Родина и Надежда. 

Вижте още: 

Съставил: Весела Кръстева (използвани са интервюта на Венета Николова, Гергана Манчева, Йоан Колев, Диана Цанкова, Миглена Иванова)

Снимки: Pixabay, БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България изпраща 46 спортисти в Париж за Олимпиадата

Общо 46 спортисти са включени в Българската делегация на Олимпийските игри в Париж, които започват на 26 юли, съобщи БОК. Знаменосци са боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. Освен спортистите за Париж пътуват още 40 треньори и 13..

публикувано на 22.07.24 в 11:56

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50