Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна "Workshop Еленов’24" артфестивалът за деца и тийнове в София

Снимка: БТА

Днес започна артфестивалът за деца и тийнове "Workshop Еленов‘24", който поставя на фокус актьорското изкуство. Директорът на фондация "Димитър Еленов" Розита Еленова разказва в "Артефир" за програмата и смисъла на тридневното събитие – 14-15-16 юни.

Димитър Еленов, който напусна този свят преди три години, беше човек с безупречна актьорска репутация и висок морал. Ето защо, по думите на Еленова, учениците му си поставят целта да съхранят паметта му и да продължат мисията му за възпитание чрез изкуство.

В продължение на три поредни дни, от 11:00 до 15:00 ч. на сцената на Кино "Кабана" ще се провеждат артработилници за деца и тийнейджъри. Родителите могат да присъстват и да доведат децата си по всяко време с вход свободен, и да останат, за да споделят емоцията от преживяването.

Еленова вярва, че актьорското майсторство предава ценни житейски уроци. "Актьорството е култура, самочувствие, визия за това как да кажеш, че съществуваш в света", заявява тя. Еленова призовава родителите да срещат децата с най-различни изкуства още от ранна възраст и да насърчават техните таланти.

Една от мисиите на фестивала "Workshop Еленов‘24" е емпатията, която се бори с клишетата. От първото си издание през 2022 година събитието приобщава украински деца и деца с увреден слух, споделя Еленова.

Повече за участниците и програмата на фестивала – чуйте в звуковия файл: 

Снимка – БТА
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна