Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Млад Благотворител" 2024

Снимка: https://blagotvoritel.org/

На днешния 17 юни фондация "Благотворител" отбеляза своята 20-годишнина с раздаване на наградите от националния конкурс "Млад Благотворител" 2024. Събитието бе коментирано в рубриката “Епизоди от живота” на предаването “Нашият ден”, където председателят на УС на фондацията Станислава Рашева сподели повече за доброволците и техните проекти.

Станислава Рашева разказа, че конкурсът съществува от няколко години и започнал с инициатива на две момичета от Пловдив. Те се обърнали към фондацията с молба за средства за поставяне на люлка за деца с увреждания в дом за деца. Проектът, наречен “Щастието е”, предизвикал голяма радост и оттогава фондацията подкрепя различни проекти. През годините са реализирани 37 проекта в различни населени места, като темите варират от грижа за деца, лишени от родителски грижи, до съхраняване на музикалното наследство на България и екология.

В последните три години особено внимание се отделя на категорията “Иновативно предприемачество с кауза”. Тази година фондацията получи около 25 проекта, от които на полуфинал са класирани 15, а от тях са избрани осем.

За всички тези 20 години фондацията работи с ученици, деца и учители, като основната целева група са тийнейджърите от осми до дванадесети клас. Фондацията е предоставила над 500 стипендии на ученици с висок успех, които са лишени от родителски грижи. Тези стипендии имат за цел да насърчат тези млади герои, които се борят сами за своето образование.

Освен връчването на грамоти на стипендианти, събитието предостави възможност за среща с доброволците, които спечелиха конкурса "Млад благотворител". Въпреки че победителите бяха обявени през февруари, много от тях не са се срещали на живо до момента. Фондацията ги подкрепя финансово и менторски в разработването на техните доброволчески проекти.

В ефира на предаването се включиха представители на някои от наградените проекти. Елена Велева, ученичка от математическата гимназия "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград, разказа за проекта "Еко войни от гимназията", който се класира на трето място. Техният екип се състои от четирима ученици, запалени по екологията и опазването на околната среда. Те разработиха екологичен проект, включващ засаждане на дървета, раздаване на екологично памучни торби и даряване на пчелен кошер на пчеларска ферма с уговорката, че медът ще бъде даряван на деца в нужда.

Светлана Манева, представител на проекта “Мечтаната дреха” от професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария-Луиза" в София, сподели за тяхната инициатива, която помага на абитуриенти в неравностойно положение. Проектът започнал преди осем години и досега са помогнали на около 60 абитуриенти, като осигуряват дрехи за тях.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Чуйте разговора в звуковия файл.



По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени