Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват в изложба религиозното монументално изкуство на Дечко Узунов

| обновено на 18.06.24 в 09:55
Снимка: БТА

В столичната Художествена галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), е открита изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство". Експозицията, която отбелязва 125 години от рождението на художника, представлява документален визуален разказ, съставен от архивни снимки, подготвителни проекти и творби. Изложбата ще бъде на разположение на посетителите от юни до септември 2024 г., предоставяйки възможност да се запознаят с малко известна страна от творчеството на Дечко Узунов.

Аделина Филева, директор на СГХГ, сподели повече подробности за изложбата в ефира на "Нашият ден":

До септември 2024 г. посетителите на Столичната галерия "Дечко Узунов" ще могат да видят ескизи, архивни снимки и живописни платна, които показват не толкова известна страна на творчеството на големия ни художник.

 "По повод 125-години от неговото рождение разработихме голяма програма, която да представи различни моменти от живота и творчеството на Дечко Узунов. Създала се е легенда, че при Дечко Узунов всичко е леко и лесно и не е имал проблеми и преди 1944 г. и след това, но всъщност съвсем не е така при него. Решихме, че във филиала ще покажем монументалното изкуство на Узунов, защото поколението, което работи през 20-те, 30-те и 40-те години до Втората световна война, за тях не е било проблем дали ще правят изящно, или приложно изкуство. Той има стенописи на много различни места, някои от които са разрушени от бомбардировките на София и днес ги няма, докато други могат да се видят и сега. Сега представяме на публиката църковното монументално изкуство на Дечко Узунов."

Изложбата в Художествена галерия "Дечко Узунов" предлага уникален поглед върху религиозното монументално изкуство на Дечко Узунов, разкривайки нови аспекти от богатото му творческо наследство. Тази експозиция е важна част от културната програма, отбелязваща 125 години от рождението на един от най-значимите български художници.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна