Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече изселници в Турция се стремят да учат български език

Васил Вълчев: Българското гражданство е важно, за да могат изселниците да пътуват в цяла Европа

| Репортаж
Хюлия Алтън
Снимка: Мария Петрова

За българските изселници в Турция обикновено се говори само по време на избори – каква е избирателната им активност, какви са политическите предпочитания, защо ДПС печели най-много от гласовете в южната ни съседка. 

Защо обаче стремежът за изучаване на български език при изселническата общност нараства и как поддържането на връзката с България става все по-важно, коментира журналистът на БНР Мария Петрова, която беше пратеник за отразяване на вота 2 в 1 в Турция.

Още в Одрин, който беше първият град посетен от екипа ни, става ясно, че изборите са само повод българските изселници да напомнят за себе си и да подчертаят, че искат бъдещето на общността да бъде свързано с България, а не по-младите поколения да предпочитат страните от Западна Европа, споделя пред БНР Мустафа Акан, който е представител на изселническата организация „Балкански турци“ в Одрин.
Хюлия Алтън, която е част от същата организация, но за района на Истанбул, също открои проблема с напускането на младите. Тя подчерта, че работи за това връзката между България и Турция да бъде запазена, както и отчете повишен интерес към изучаването на български език.

Генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев описа ролята на дипломатическото ни представителство за организацията на курсове по български и добави, че се увеличава търсенето на уроци за възрастни.

От изселническите организации се оплакаха от тромавата и дълга процедура за получаване на българско гражданство. В тази връзка Васил Вълчев заяви, че се очаква опростяване на административния процес.
Генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев
А Хюлия Алтън разказа за старанието на брат и сестра да изучат българската история и литература, за да получат българско гражданство.

Българското гражданство е важно, за да могат изселниците да пътуват в цяла Европа, но вече се наблюдава и нов стремеж за сближаване с България, обясни Васил Вълчев. И допълни, че това са процеси, които тепърва ще се развиват в бъдеще.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна