Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Георги Милтиядов е "Млад музикант на годината"

| Интервю
Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината".
Снимка: Ани Петрова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР.

Георги Милтиядов е един от най-търсените млади диригенти у нас.

Едва 25-годишен, той е щатен диригент и пианист на Плевенската филхармония, а като гост дирижира повечето симфонични и оперни състави в страната. Занимава се с музика от 4-годишен. На 10 получава Голямата награда за постижения в област „Изкуства“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас с пиано при Ирина Иванова и Рада Чомакова, после продължава обучението си в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София със специалност оперно-симфонично дирижиране. 

За първи път застава пред симфоничен оркестър още 14-годишен. Участвал е в майсторски клас на уважавания маестро Георги Димитров - казва, че към него изпитва огромна благодарност и обич. Другите му важни ментори вече не са между живите: бургаският поет Пейо Пантелеев, с когото създава първите си песни, и композиторът и майстор на аранжимента Александър Бръзицов.

Георги МилтиядовГеорги Милтиядов има над 40 награди от национални и международни конкурси, направил е повече от 400 аранжимента за различни състави. В момента е диригент-постановчик на най-новата продукция на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ - мюзикъла „Здравей, как си, приятелю“ по песни на Стефан Диомов. Негови са и оркестрациите в спектакъла.

Един от най-популярните проекти, в които участва като диригент и аранжор, е "В света на музиката" с Плевенската филхармония и солистите Веско Ешкенази и Вероника Тодорова - награден с приза в категорията "Музикален проект на годината 2023".


Георги Милтиядов е новият „Млад музикант на годината“ по волята на слушателите ни.

Чуйте в звуковия файл интервюто с него по повод наградата в анкетата на предаването "Алегро виваче" - "Музикант на годината 2023".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна