Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

| Интервю
Снимка: varnasummerfest.org

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято".

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на фестивала - Рапсодия „Вардар“ - и така ще бъде отбелязана тази юбилейна за Панчо Владигеров година. В програмата има и премиера на нова творба, написана специално за фестивала – Ouverture en forme d’Espérance (Увертюра във форма на надежда) от белгийския композитор Патрик Дюър. С нея фестивалът поставя отново, както и миналата година, музикален фокус върху предаването на щафетата в Председателството на Съвета на Европейския съюз.

Следва обичания и очакван от публиката Концерт във Фа на Джордж Гершуин, който съчетава в едно джаза и класическата форма. Солист ще бъде пианистът Саркис Балтаян, който от години живее и работи в САЩ. Той е изпълнявал музика от Гершуин неведнъж пред американска публика, включително и в престижната Карнеги хол. Финалът е ярък и колоритен - с оркестровата сюита „Любовна магия“ от Мануел де Файя. 

Обединяващата роля е на маестро Константин Илиевски - главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР, който ще застане за първи път на пулта пред Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна.

Най-ярките акценти в афиша на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ очерта в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" артистичният директор Марио Хосен.

Чуйте в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна