Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Язовирите са с 54% запълняемост

Заради частни ВЕЦ-ове ли земеделските производители останаха без вода за напояване?

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Редуцирани са ни количествата вода за напояване от МОСВ почти наполовина и нямам обяснение на това, след като язовирите са по-пълни от 2020 г. – на 54% са. Това каза в интервю пред БНР директорът на "Напоителни системи" Снежина Динева.

Недоволството на земеделските производители заради липса на вода расте и очакват днес проблемът с напояването да бъде решен на среща с министъра на МОСВ с представител на "Напоителни системи" и зам.-министъра на земеделието.

"Вода няма от седмица, от вчера спря водата. Това граничи с престъпление. От 30 години се занимавам със земеделие и никога водата не е спирала. През 2020 г. нивата на язовирите бяха по-критични", каза Радослав Христов, земеделски производител от Стара Загора.

И призова: 

"Министърът на МОСВ да си подаде оставката и да бъде линчуван. Ако бяхме европейска държава, този човек щяха да го обесят на някой площад."

Кризата с водата за напояване има в Шуменско, Пловдивско, а от вчера и в Старозагорско.

"Съгласно разпоредбите за Закона на водите всеки месец до 26-о число се подават заявки до МОСВ за ползване на вода. Така е подадена заявката за юни. Заявените водни маси от 26 язовира са редуцирани за общо 7 от тях. Има неодобрени заявки – от исканите 2,8 млн. куб. м вода те са разрешили 1,5 млн. кубика", обясни директорът на Напоителни системи.

И допълни, че МОСВ до 10 февруари всяка година утвърждава годишен график и в него "количествата, които са редуцирани, са в пъти по-големи от тези, които ни отпускат".

Според Снежина Динева язовирите са с подобни нива като през 2017 и 2020 г.:

"Сега разполагаме с 52% запълняемост на язовирите и сега са редуцирани наполовината. За язовир "Тича" ни казват, че не могат да ни дадат, защото били ниски нивата и ни насочват към язовир "Шумен", а той е с много по-ниски нива от "Тича". Не мога да си го обясня, в момента "Тича" е с 18 млн. кубика повече".

На срещата с министъра на МОСВ днес спешно трябва да се реши проблемът с водата за напояване от язовирите "Тича", "Копринка" и "Жребчево", надява се и Снежана Динева.

А земеделският производител Радослав Христов е категоричен, че проблемът с водата за напояване е заради частни ВЕЦ-ове на язовирите.

Динева обясни, че според Закона за водите водата приоритетно първо се използва за питейно-битови нужди, за напояване и след това за енергетика и ВЕЦ-овете трябва да се съобразяват с графика за напояване.

Радослав Христов каза, че е оптимист за решаване на ситуацията: "Разумът трябва да надделее. За ВЕЦ-овете няма съмнение".

"Имахме миналата седмица такъв проблем с ВЕЦ "Алеко" на язовир "Батак" и подадохме писмо МОСВ. Бързо реагираха и има насочена проверка от Басейнова дирекция", сподели Снежина Динева и призова земеделските производители да подават сигнали.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна