Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мурсалево гледат заедно Европейското благодарение на млад човек, избрал да се върне на село

Снимка: FB група на Мурсалево

От началото на Европейското първенство по футбол площадът на село Мурсалево оживява всяка вечер. Пред 8-метровия екран, за да гледат мачовете, се събират не само жители на селото.
     

Станислав Грозданов - млад човек, който се завръща наскоро в дядовата си къща - вярва, че има смисъл от инициативи, които да събират хората в селото и да сплотяват общността:

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно. Имаме събор и хората се събират на площада един път в годината, а е хубаво по-често да се събираме. Като оборудване е нищо особено - проектор, винил и компютър. Нищо повече! В групата ни във "Фейсбук" отправихме покана. На откриването имаше между 60 и 70 човека. Тази наша идея не е само за Европейското. Тя ще продължи с лятно площадно кино...".

Грозданов сподели и защо живее в Мурсалево:

"Имам наследствена къща там. Искахме да си стегнем имота на дядо ми, да му дадем нов живот, тъй като пустееше. Хората на село са по-различни, по-спокойни, по-неангажирани в сравнение с деловия човек в града. Има няколко млади семейства. Лично аз се сещам за 3. Селото е близко до Дупница, до Благоевград, до София. Има железопътна свързаност, хубави пътища също. Децата ходят сутрин с автобус в училището в Кочериново". 

Ще има и лятна езикова школа по английски език и компютърна грамотност. Занятията ще се провеждат в читалището, което наскоро е било реновирано. Станислав е един от учителите:

"Всеки млад човек трябва да допринесе с каквото може, за да направи малкото общество покрай себе си по-добро място".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна