Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Шунев: Пейзажите ми са вдъхновени от българската природа

Владимир Шунев
Снимка: Фотограф: Милен Дешев

Владимир Шунев обича да пътува. Спира за кратка почивка, за да нарисува видяното и продължава пътя си към различни места в България. 

Наричат го самобитен и самоук художник, защото по образование е минен инженер. Това го нарежда сред най-ярките представители на наивистичното изкуство у нас.


Неговите пейзажи са наситени с цветове и романтика, с географска точност и прецизност към детайла. 

Спирка в неговите пътувания е град Севлиево. Там, в галерия Видима, се представя неговата 51 ва самостоятелна изложба, която носи името "Кратка почивка".

"Обичам да пътувам и пешеходно, и автомобилно, от тези мои пътувания получавам вдъхновение, като пътувам най-вече в България, която е богата на материал за творческо вдъхновение, разказа в "Нощен Хоризонт" Владимир Шунев.

"Аз съм минен геолог, минен инженер съм, но мойта страст са планините, реките, язовирите, реките, долините, всичко прекрасно в нашата страна.

Владимир Шунев

Не съжалявам, че не се занимавам по специалността си, защото аз през петте години, докато учех, имах ателие и рисувах, излагах моите картини в кафенето на Института.

Оттам получих и първите си откупки, а когато се преместих в Кюстендил, където получих предложение за работа в "Оловно-цинкови мини", аз моментално влязох в групата на художниците като един активен член.


След като направих своята първа самостоятелна изложба в Кюстендилската галерия "Владимир Димитров - Майстора", моят генерален директор реши, че е по-добре според него да бъда само художник, а не и инженер и ме съкрати от работа.

Той ми подсказа бъдещето и аз започнах моята кариера на свободна практика, това беше през далечните 90-те години и от тогава насам съм добре справящ се художник на свободна практика, разказа още Шунев.

Шунев се вдъхновява от цъфналите поля със слънчогледи, долините и планините, като не ги рисува, както ги вижда, а в компилация от неговите впечатления.

Така създава своите композиции, обединени в цветове и усещане - една наивистична живопис, която Шунев смята, че на днешен етап е овладял в цялост. Негови учители са Ружа Маринска и Даниела Осиковска.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна