Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът смята, че Борисов и Пеевски трябва да предложат смислени политически планове и хора

Димитър Аврамов: Пеевски би спечелил много по-убедително и трайно позициите си в ДПС, ако не ги налага силово

"Всяка партия, която се е докоснала до ГЕРБ, е оцелявала един мандат, след което е имало скандали и разпад. Сега това се случва по странен начин на ДПС"

| Интервю
Димитър Аврамов
Снимка: БНР

"Част от министрите, номинирани в този кабинет, са участвали в правителството, което прави "Турски поток" в България. Как правиш правителство, което нямало да подарява България на Путин, с хора, които са подарявали газопровод на "Газпром". 

Така политологът Димитър Аврамов коментира състава на кабинета "Желязков", който ще бъде подложен на гласуване днес. 

В него няма почти нищо ново, смята той. 

"Господин Борисов предлага повече от същото - манджата, която обществото върна. Това е слаба политическа преценка. ГЕРБ е голяма партия, която спечели изборите. В нея има и млади хора. Ако господин Борисов мисли, че тези изхабени политически лица са бъдещето на ГЕРБ, тогава ГЕРБ няма бъдеще или има само при намаляваща електорална маса. Партията е изпаднала в капсулация". 

ГЕРБ никога не са имали партньор, който да харесват, напомни политологът. 

"Всяка партия, която се е докоснала до ГЕРБ, е оцелявала един мандат, след което е имало скандали и разпад. Сега това се случва по много странен начин на ДПС - още преди да са влезли в официално партньорство".

Политологът анализира думите на Делян Пеевски, че избирателите са му дали мандат, за да има правителство, както и че ако няма такова, подаряваме страната си на руския президент. 

"На терена на политическия анализ това може са се прочете по няколко начина. Първи – господин Пеевски е искрен прозападен политически лидер и ще води такъв курс. Втори – обслужва личните си интереси с надеждата да подобри отношенията си с хората, създаващи и управляващи списъка "Магнитски". Трети – геополитиката е поредното извинение на българските политици, за да направят удобно за тях статукво. 

Става въпрос за човек, който е действен и системно е придобивал политическо влияние".

"Очевидно е, че господин Пеевски има такова и в ГЕРБ", посочи още Аврамов. 

Делян Пеевски би спечелил много по-убедително и трайно позициите си в ДПС, ако не ги налага силово, смята политологът.

"Политиката е игра на убеждение и на пипане с кадифени ръкавици, а не на силово натискане на хората". 

Димитър Аврамов допусна, че е възможно Рамадан Аталай също да не действа по алтруистични убеждения. 

Политологът отбеляза в предаването "Преди всички", че не е имало нито една причина конституционното мнозинство между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС да бъде развалено.

"Намираме се в парадоксална ситуация, при която няма криза на политическата система, а по-дълбока - на политическото представителство, защото обществото не успява да извади алтернатива. 

Разпадът на политическото пространство ще трае до момента, в който смислена група хора, които имат виждания, се обединят и получат висока подкрепа".

Той обаче не вижда такова за момента.

"Хората, които са отговорни да направят правителство – на първо място господин Борисов, на второ – господин Пеевски, трябва да предложат смислени политически планове и хора, които да будят доверие в обществото", посочи Димитър Аврамов. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна