Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Крайнодясната партия "Национален сбор" се превръща в доста по - представителна за населението сила"

Стефан Манов: Франция навлиза в абсолютно непознати води

"Там няма коалиционна култура. Държавата става неуправляема"

| Интервю
Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова

Франция навлиза в абсолютно непознати води. Това обясни пред БНР Стефан Манов.

"Там няма коалиционна култура. Инструментите на Петата република дават лесно мнозинство в парламента. Сега обаче такова няма да има. Държавата става неуправляема. Политическите коментатори говорят за криза на режима".

Беше допусната съществена политическа грешка от страна на президента Макрон при оценката на ситуацията, отбеляза той в предаването "Преди всички". 

"Недооцени нито способността на левицата да се обедини, нито факта, че че вотът на хората, които гласуваха за партията на Марин льо Пен, не е просто протестен, а представлява доста по-дълбочинен процес". 

Крайнодясната партия "Национален сбор" се превръща в доста по - представителна за населението сила, посочи Манов. 

"Във френското общество тлее един огромен разлом, от който избликват гейзери и лава през послените години, но политическият, медиен, а и културен елит не желае да отдаде внимание". 

Манов даде за пример протестите на жълтите жилетки и на фермерите.

"58% от работниците гласуват за партията на Марин льо Пен. Левицата загуби социалния аспект".

Той обясни още, че като водеща мотивация за избора на първи тур е била посочена покупателната способност – доходите и инфлацията. 

"Втората е миграцията". 

Манов разказа, че системата във Франция е мажоритарна и изборите се провеждат в два тура. 

"На втория могат да отидат трима, дори четирима кандидати, стига да са постигнали определен резултат на първия. Трети кандидати се оттеглиха, за да се направи т.нар. "републикански санитарен кордон" против "Националния сбор". Но в този ход се изтриха всякакви разлики  и граници между партиите. Става дума за доста безпринципни неща. Това създава се усещането у хората, че има някакъв елит, който им пречи да направят свободен избор". 

Победителят от първия тур на парламентарните избори във Франция -  крайнодесният "Национален сбор", ще спечели далеч по-малко депутатски места от необходимите за мнозинство в новото Национално събрание. Това показва проучване на Harris четири дни преди балотажа. Според допитването "Националният сбор" ще вземе между 190 и 220 мандата. Потенциалният му партньор - "Републиканците", ще излъчат най-много 50 депутати. Това означава, че дори с тяхна помощ Льо Пен няма да може да събере 289 гласа, необходими, за да управлява.

Допитването беше проведено след като повече от 200 кандидати на левицата и центъра се оттеглиха от участие в балотажа в своите избирателни райони, за да допринесат по този начин за консолидиране на вота срещу крайната десница.

Новото проучване на Harris потвърждава, че лагерът на президента Еманюел Макрон ще остане трета сила в идеологически раздробен парламент, отбелязва Ройтерс.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна