Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи

Доналд Тръмп
Снимка: АП/БТА

Бившият президент Доналд Тръмп и неговият правен екип поискаха от съда да спре производството, свързано с намерените в имението му секретни правителствени документи, докато излезе решение по иска му за отхвърляне на обвиненията въз основа на президентския му имунитет.

Искането на Доналд Тръмп и неговите адвокати беше депозирано пред наблюдаващия делото за неправомерно боравене със секретни документи окръжен съдия Ейлийн Кенън. В него се цитира решението на Върховния съд от тази седмица, според което бившите президенти имат право на имунитет от федерално съдебно преследване за официални действия, извършени, докато са заемали най-висшия държавен пост в САЩ.

В обвинителния акт внесен в съда във Флорида от специалния прокурор Джак Смит, Тръмп е обвинен в застрашаване на националната сигурност чрез държане на строго секретни документи след напускането на Белия дом.

Според юристите на Тръмп спирането на съдебното производство е необходимо, "за да се сведат до минимум неблагоприятните последици за институцията на президентството, произтичащи от това противоконституционно разследване и наказателно преследване".

Още през февруари правният екип на бившия президент поиска от съдия Кенън да отхвърли повдигнатите срещу него обвинения на основание, че има право на президентски имунитет и че назначаването на специалния прокурор Смит нарушава Конституцията. Тя все още не се е произнесла по нито едно от исканията му.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени