Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Министерството на земеделието няма сигнали за нередности при проекти по ПВУ

Министерство на земеделието
Снимка: Ани Петрова

До момента в Министерството на земеделието няма подаден нито един сигнал за нередности, възникнали при изпълнението на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост.

Във Фонд "Земеделие" има само един сигнал, който подлежи на проверка. Той е срещу кандидат по процедурата "Инвестиции" в "Технологична и егологична модернизация". В момента експертите проучват дали има достатъчни основания той да бъде предаден на Дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" в МВР за допълнителна проверка.

Хората могат да подават сигнали за измами, корупция или конфликт на интереси при кандидатстването и изпълнението на проектите до ДФЗ или до Министерството на земеделието, съобщават от двете институции.

При налична информация за нарушение на правилата, всеки гражданин може да сигнализира чрез специални форми и бутони, които са налични на техните страници.

Сигналите могат да бъдат подавани устно, писмено на хартия, или по електронна поща, като според указанията е желателно да се посочи име на подател, възможно най-подробно описание на забелязаната нередност, име на изпълнителя на проекта, и телефон за обратна връзка.

Сигналите могат да бъдат и анонимни. Това няма да повлияе на извършването на проверка по случая, уверяват институциите.

На сайтовете им са посочени и телефони, на които може да се подаде устен сигнал при наличие на информация за нарушения. До момента обаче само един човек се е възползвал от тези възможности.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна