Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция се готви за съдбовен балотаж на предсрочните парламентарни избори

Формацията на Марин льо Пен е фаворит според проучванията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция се готви за съдбовния балотаж на предсрочните парламентарни избори, след като миналата неделя крайната десница убедително поведе на първия тур.

Остават броени часове за размисъл за френските избиратели, преди да се отправят към урните в 500 избирателни района. 76 кандидати за депутати бяха избрани на първия тур. Сред тях е крайнодясната Марин льо Пен, чиято партия е фаворит според проучванията.

Прегрупирането на силите за балотажа беше много трудно в районите с по трима кандидати. 220 претенденти, класирани на трето място, се отказаха в полза на друг кандидат, най-често за да преградят пътя на крайната десница към властта. В около 150 района двубоят ще бъде между крайдесния "Национален сбор" и "Новия народен фронт" на левицата, а в близо 130 националистите ще се борят срещу кандидати от президентската партия.

Френските власти предприеха извънредни мерки за сигурност, обезпокоени от риска от размирици, предизвикани от крайни групировки. Префектурата на Париж забрани планирана демонстрация пред Националното събрание в изборната нощ.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна