Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Патриоти за Европа" ще има евродепутати от нужните за политическа група 7 държави

Андрей Бабиш, Херберт Кикъл и Виктор Орбан обявяват създаването на "Патриоти за Европа" във Виена, 30 юни 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Белгийската крайнодясна партия "Вламс беланг" съобщи днес, че се присъединява към бъдещата нова група в Европейския парламент "Патриоти за Европа", създадена наскоро от унгарския премиер Виктор Орбан, чешкия ескпремиер Андрей Бабиш и лидерът на австрийската крайна десница Херберт Кикъл. С това общо в групата се включват евродепутати от седем държави от ЕС, което е необходимият брой за обособяване на нова политическа сила в ЕП, отбелязват белгийски медии.

"Вламс беланг" стана победител на изборите за евродепутати в Белгия в началото на юни. Партията бе уличена неведнъж във връзки с руски и китайски интереси, като остана втора на федералните избори преди месец и не се очаква да присъства в следващото белгийско правителство, припомня БТА.

В бъдещата група в ЕП ще участват също крайнодесни от Унгария, Австрия, Португалия, Нидерландия, Чехия и Испания. Очаква се решение дали и френският "Национален сбор" на Жордан Бардела и Марин Льо Пен ще се включи в бъдещата европейска политическа формация.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна