Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви новата военноморска стратегия на страната на фона на продължаващите руски удари срещу населени места и енергийна инфраструктура.

Украйна има план за неутрализация на руското влияние в западната акватория на Черно море с нова национална военноморска стратегия, обяви президентът на страната Володимир Зеленски. Макар в момента украинската армия да не разполага с големи военни кораби, Киев е успял да изтласка руския Черноморски флот от района.

При руски обстрел в южния регион Херсон са загинали трима души, при артилерийски удар вечерта е загинал един човек в село южно от града. Районът на Одеса също беше подложен на ракетен обстрел. Над 100 000 домакинства останаха без ток в Северна Украйна след руски удари през изминалото денонощие. Прекъснато беше и водоснабдяването на регионалния център Суми.

Руската противовъздушна отбрана е свалила четиринадесет украински дрона в Курска и Белгородска област. Москва обяви също, че нейни войски са превзели село Сокол, на около 30 км северозападно от град Донецк. Засега няма информация от украинска страна.

Руското министерство на отбраната съобщи, че ракети "Искандер" са унищожили две пускови установки за ракети земя-въздух "Пейтриът" в украинската област Одеса

Пожар е избухнал късно снощи след авария в газопровод в анексирания от Русия полуостров Крим. Засега не е ясно какво е причинила аварията. Огънят е прекъснал подаването на газ към курортно селище и още 14 населени места. Властите увериха, че няма опасност за хората.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна