Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Пеканов: България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по ПВУ

| Интервю
Атанас Пеканов
Снимка: Мария Филева

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и развитие (ПВУ).

Това заяви пред БНР Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер по еврофондовете, и уточни:

"При правителството "Денков" имаше мнозинство в парламента, за да се гласуват законите, свързани с Плана, но не се направи това. Ще разберем, че е сериозна грешка това. Сега - със ситуационни мнозинства - не съм сигурен, че могат да минат законите".

Той подчерта, че неусвояването на средствата по ПВУ няма да поставят под риск изпълнението на Бюджета, но това не е хубаво, а лошо:

"Според мен ще получим половината пари по втория транш. ЕК ще ни каже, че получаваме половината пари и започва да тече едно време, в което, ако не изпълниш всичко останало, губиш всички пари и не можеш да получиш нищо повече до 2026 г. Това ще се случи скоро, според мен. Много финансови министри премахват капиталови разходи заради това. Това е много лошо".

По думите му, ако не вземем средствата по ПВУ ще има дългосрочни последствия, защото ще изпуснем важни инвестиции, които ще ни направят по-силни:

"Всички казват, че понеже икономически нещата се движат добре и всички казват, че тези пари не са необходими на България. Това е огромна стратегическа грешка. Огромен автогол ще е да загубим 8 милиарда евро, защото не искаме да приемем реформи, които ще ни помогнат".  

Пеканов коментира, че България не стои добре сред страните в ЕС заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство:

"Има в момента преговори за следващи еврокомисари, а не виждам ние да участваме в тях пълноценно, защото Народното събрание е раздробено, а служебният премиер няма тежест, защото такива бяха конституционните промени, тежестта е в парламента, а в него няма общи позиции за нищо". 

В предаването "Неделя 150" Атанас Пеканов изказа мнение, че в Зелената сделка има непопулярни мерки и вероятно те ще бъдат ревизирани, но подчерта, че не очаква тя да бъде напълно отхвърлена:

"Урсула фон дер Лайен в момента е кандидат за втори мандат председател на ЕК, а в сърцето на първия ѝ беше Зелената сделка. За преизбирането ѝ ще са необходими и гласовете на "Зелените".

Интервюто на Явор Стаматов с Атанас Пеканов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да гледате във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна